Ga naar de inhoud

Cursus om je vaarbewijs te halen

Leer samen met andere cursisten alles wat je moet weten om het examen te halen.  De cursus is in de regio van Amersfoort.

Met het Vaarbewijs deel 1 op zak mag je op het binnenwater varen en met deel 2 erbij, mag je ook varen op het buitenwater, zoals het IJsselmeer en de Wadden.
Voor het Vaarbewijs deel 1 is geen voorkennis nodig.

Je kan je vaarbewijs halen zonder praktijkexamen.
Kies hier waar je de cursus wil volgen:

Waarom zou je vlak voor je examen het hele cursusboek nog eens doorlezen?
Met oefenexamens leer je spelenderwijs alles wat je moet weten.

Heb je al een cursus gevolgd en wil je je voorbereiden op het examen? Leef je hier uit met de beste oefenexamens die je op internet kunt vinden.
Hier vind je meer dan 600 examenvragen voor Vaarbewijs deel 1 (voor binnenwateren) en 2 (voor het grote water, zoals IJsselmeer enz).
Probeer gratis en vrijblijvend een aantal voorbeeldvragen en beslis daarna of je de oefenexamens wil maken.

Als je boot langer is dan 15 meter en/of als het sneller kan varen dan 20 km/uur, dan is een vaarbewijs verplicht. 

Lees een cursusboek, volg een online cursus of bespaar veel tijd door samen met medecursisten een cursus te volgen. Je kan ook zo’n cursus samen met anderen organiseren.  
Jansen Vaaropleidingen geeft regelmatig cursussen in Amersfoort. Ook cursussen voor vriendengroepen of bij jou op het bedrijf als bedrijfsactiviteit zijn mogelijk. In dat geval zorg je zelf voor een cursuslocatie.
Om het vaarbewijs te halen hoef je (nu nog) geen praktijkexamen te doen.

Met het Vaarbewijs I (wordt ook wel Vaarbewijs deel 1 genoemd) mag je met een vaarbewijsplichtig schip op alle binnenwateren varen.
Als jij je Vaarbewijs II hebt (dat is Vaarbewijs deel 1 plus deel 2) mag je ook op het grote water varen, zoals het IJsselmeer en de Wadden.
Met Vaarbewijs II leer je alles over coördinaten en op kompas of GPS te varen. Ook leer je alles over getijden (horizontale en verticale waterbewegingen). Omdat tochten over dit grotere water langer duren dan een paar uurtjes leer je ook de belangrijkste dingen over meteorologie. Wat kan je verwachten na een krimpende of ruimende wind?

Het vaarbewijsexamen vindt plaats via een beeldscherm. Net zoals je misschien al eerder hebt meegemaakt bij het behalen van je rijbewijs. Elke vraag is een aantal punten waard (1, 2 of 3 punten).
Bij vaarbewijs deel 1 gaat het om 41 meerkeuze- hotspot- en sleepvragen. De eerste 18 vragen gaan over wettelijke bepalingen, zoals voorrangsregels, verlichting en waar jij en jouw boot aan moeten voldoen. Daarna volgen 5 vragen over veiligheid en technische onderwerpen, waardoor je eenvoudige storingen zelf kan voorkomen of verhelpen. Vragen 24 t/m 32 gaan over betonning, brughoogtes en hoe je het weer kan voospellen. Ten slotte 8 vragen over praktische zaken, zoals ankeren, aanleggen en wegvaren. 
Kijk voor de details op CBR-informatie Vaarbewijs deel 1 
Je kan maximaal 80 punten “verdienen”, maar je moet minimaal 56 punten hebben om te slagen.

Het examen voor het vaarbewijs deel 2 bestaat uit 27 vragen en start met kennis over het Scheepvaartreglement van de Westerschelde en een paar andere regels op het water. Daarna navigatie, betonning, getij en het coördinatensysteem. Je krijgt 90 minuten de tijd en moet minimaal 36 punten behalen, je kan maximaal 50 punten behalen. Er zijn ook 4 invulvragen. Hier moet je dus op het toetsenbord het antwoord invullen. 
Kijk voor de details op CBR-informatie Vaarbewijs deel 2