Online Cursus Marifonie

Als je een marifoon aan boord hebt, moet minstens één opvarende het marifoonbewijs hebben.
Met het Basiscertificaat op zak mag je een normale marifoon aan boord hebben en bedienen.

Probeer vrijblijvend een gratis proefles. 

 

Waarom je marifoonbewijs halen?

In een marifoon is een zender ingebouwd. Voor een zender moet je een vergunning hebben anders zou iedereen zo maar een radiozendstation kunnen beginnen. Radioamateurs moeten een zendvergunning halen en moeten daarbij veel technische kennis voor opdoen. Gelukkig hoeft dat niet bij de marifoon. De marifoon (maritieme telefoon) wordt uitsluitend gebruikt voor maritieme toepassing en is vrijgesteld van vergunningen. Wel moet de marifoon geregistreerd staan en er moet iemand aan boord zijn die voldoende kennis heeft over het gebruik ervan. Er moet dus iemand aan boord zijn die zijn marifooncertificaat, zoals dat officieel heet, heeft.
Zo moet je weten wat je wel en niet over de marifoon mag zeggen, je moet enig kennis hebben over de achterliggende techniek, zodat je storingen kan voorkomen. In noodsituaties moet je precies weten hoe je moet handelen. 
Een marifoon biedt meer veiligheid dan een mobieltje. Natuurlijk is de marifoon ook handige om een opening te vragen van een brug of als je met andere schepen of de havenmeester wil communiceren. Je kan in bepaalde vaargebieden actuele informatie opvragen. 

Hoe kan je het marifoonbewijs halen?

Voor de meeste marifoons is het Basis Certificaat Marifonie voldoende. 
Het marifoonexamen wordt afgenomen door het Agentschap Telecom, maar zal met ingang van 2022 worden overgenomen door het CBR. 
Op onze site vind je een onlinemarifooncursus die bestaat uit 30 korte lesjes van 1 á 2 minuten leestijd. Elk lesje sluit af met een aantal vragen, welke ook op het examen kunnen voorkomen. Als je minimaal 70% van de vragen goed hebt, kan je door naar het volgende lesje. Op het examen moet je ook 70% van de vragen goed hebben. Als je je schouders eronder zet heb je de cursus in een dag klaar. Je hoeft natuurlijk niet alle lesjes op één avond te af te maken, je hebt twee maanden toegang tot de cursus en je gaat verder waar je gebleven was. Na de laatste les word je doorverwezen naar de site waar je je kan opgeven voor het examen. Als je wil, kan je de hele cursus meerdere keren volgen. Appeltje eitje zou ik zeggen.