Ga naar de inhoud

Marifoonbewijs halen

Marifooncertificaat

Basiscertificaat

Met het Basiscertificaat Marifonie op zak mag je een normale marifoon aan boord hebben. Ga op deze site op een goedkope en gemakkelijke manier je marifooncertificaat halen.
De cursus bestaat uit 30 lesjes van elk ongeveer 2 minuten leestijd. Elke les wordt afgesloten met een paar controlevragen.

Als extra heb je toegang tot 5 gratis proefexamens.

Met het account dat je aanmaakt kan je twee maanden over de cursus beschikken.
De meeste cursisten hebben voldoende aan één of twee avonden.

Als je de cursus vandaag niet afmaakt, ga je een andere keer verder. Je hebt geen cursusboek nodig.

Mocht je onverhoopt zakken voor het examen, dan ontvang je het cursusgeld terug.

Zo werd tot 1 juli 2023 examen afgenomen.

En zo gaat het tegenwoordig bij het CBR.

Examentraining basiscertificaat

Heb je de cursus gevolgd, dan kan je je met proefexamens extra voorbereiden op het examen.
De vragen in deze examens zijn allemaal verschillend. De examenvragen zijn afkomstig van examens die wij zelf hebben afgenomen.
Als je een vraag fout beantwoort, volgt automatisch de uitleg ervan. Dus deze proefexamens zijn zeer leerzaam.

Als je je marifoonexamen gaat doen moet je je goed voorbereiden. De makkelijkste manier is het volgen van de onlinecursus voor het Basis Certificaat Marifonie (BCM)

Omdat wij jarenlang zelf examen hebben afgenomen, kennen wij alle vragen die tot nu toe op het examen zijn gesteld.
De online oefenexamens zijn up to date en worden telkens aangevuld. Door de feedback hoef je je niet te verdiepen in het cursusboek. Je wordt vanzelf bijgepraat door de feedback. Je kan ervan uitgaan dat: als je op het oefenexamen slaagt, sla je ook op het echte examen. 

Er moet iemand aan boord zijn die het marifooncertificaat in zijn bezit heeft.
Zo moet je weten wat je wel en niet over de marifoon mag zeggen, je moet enig kennis hebben over de achterliggende techniek, zodat je eenvoudige storingen kan verhelpen. In noodsituaties moet je precies weten hoe je moet handelen. 

Voor de meeste marifoons is het Basis Certificaat Marifonie voldoende. 
Op onze site vind je een onlinemarifooncursus die bestaat uit 30 korte lesjes van 1 tot 5 minuten leestijd. Elke les sluit af met een aantal vragen, welke ook op het examen kunnen worden gevraagd. Als je je schouders eronder zet heb je de cursus in een dag klaar. Na de laatste les word je doorverwezen naar de site waar je je kan opgeven voor het examen. 

Er zijn twee certificaten: MARCOM A en MARCOM B.
De A is Algemeen en de B is Beperkt.

MARCOM A is bedoeld voor grote zeeschepen. Daar wordt gebruik gemaakt van zenders met een extra groot zendbereik en satellietverkeer.
MARCOM B is voor de pleziervaart . 
MARCOM B is Basis Certificaat Marifonie + GMDSS-module.
Aan de GMDSS-module (Global Maritime Distress and Safety System) is een praktijkexamen verbonden.
Het Basis Certificaat Marifonie is voldoende voor een normale marifoon.

In een marifoon is een zender ingebouwd. Voor een zender moet je een vergunning hebben anders zou iedereen zo maar een radiozendstation kunnen beginnen. Radioamateurs moeten een zendvergunning halen en moeten daarbij veel technische kennis voor opdoen. Gelukkig hoeft dat niet bij de marifoon. De marifoon (maritieme telefoon) wordt uitsluitend gebruikt voor maritieme toepassing en is vrijgesteld van vergunningen. Wel moet de marifoon geregistreerd staan.

Een marifoon biedt meer veiligheid dan een mobieltje. Een mobieltje heeft in bepaalde gebieden op het water geen bereik. 
De hulpdiensten kunnen je positie beter bepalen. De accu van een boot biedt betere mogelijkheden voor langdurig gebruik.