Oefenexamen vaarbewijs

Waarom zou je vóór het examen het hele cursusboek doorlezen? Maak oefenexamens. Daar leer je veel meer mee.
De beste voorbereiding voor het examen is het maken van oefenexamens. Je kan beter oefenexamens maken dan het cursusboek doorlezen.
Als je een vraag fout hebt beantwoord, volgt er automatisch een uitleg van het antwoord (feedback).

De vragen van de oefenexamens zijn zorgvuldig samengesteld. Wij weten de volgorde van de vragen, de puntentelling, de manier van vragen stellen en de onderwerpen.
Op deze site staan meer dan 600 examenvragen voor vaarbewijs deel 1 en 2.
De oefenexamens zijn actueel. Wij ontvangen de informatie onder andere van onze cursisten die examen hebben gedaan.  

Waarom oefenexamens vaarbewijs maken?
Als je je vaarbewijsexamen gaat doen moet je je goed voorbereiden. Dat doe je door een cursus te volgen, maar dan ben je er nog niet.

Je denkt alles gelezen en geleerd te hebben, maar je moet je ook trainen in het maken van examenvragen. Er zijn slimme examenvragen en de examinatoren proberen je te verleiden om foute antwoorden te geven.
Tot 2004 waren alle examenvragen bij iedere opleider bekent. Na die tijd heeft de examencommissie een andere manier van vraagstelling toegepast en houden de vragen strikt geheim. Waren er toen 400 vragen, nu zijn het er bijna 1000.

Wij vragen jou en onze cursisten om hun examenvragen aan ons door te spelen. Wij kennen de manier van vraagstelling, de volgorde van de vragen en de onderwerpen waarover gevraagd kan worden. Aan de hand hiervan heb ik voor het Vaarbewijs deel 1 tien en voor deel 2 vijf proefexamens gemaakt.

Elke vraag geeft feedback. Als je een vraag fout hebt beantwoord volgt er automatisch een duidelijke uitleg. De online oefenexamens zijn niet te vergelijken met de vragen die je in het cursusboek hebt aangetroffen. Een aantal daarvan zijn nog van vóór 2004. De onderwerpen zijn actueel, maar de vraagstelling is inmiddels gewijzigd.
De online oefenexamens zijn up to date en worden telkens aangevuld. Door de feedback hoef je je niet te verdiepen in het cursusboek. Je wordt vanzelf “bijgepraat” door de feedback. Zo zijn er tegenwoordig ook sleep- en hotspotvragen. Je kan ervan uitgaan dat: als je op de oefenexamens slaagt, sla je ook op het echte examen.