Marifoonbewijs halen

Basiscertificaat

Met het Basiscertificaat op zak mag je een normale marifoon aan boord hebben. Wij bieden je hier een goedkope en makkelijke manier aan om snel je marifoonbewijs te halen.
Je kan deze online cursus Marifonie vanaf je PC of Laptop volgen. De cursus bestaat uit 30 lesjes van elk ongeveer 2 minuten leestijd. Elke les wordt afgesloten met een paar controlevragen. Op de laatste les krijg je automatisch een doorverwijzing om je examen aan te vragen.

Met het account dat je aanmaakt kan je twee maanden over de cursus beschikken.
De meeste cursisten hebben voldoende aan één of twee avonden.

oefenexamen marifoonbewijs

Online cursus marifoon

Deze online cursus marifoon is geschikt voor het gebruik van de meeste marifoons en geeft je toegang tot 5 oefenexamens. Door met je account in te loggen kan je twee maanden de cursus onbeperkt downloaden. Als je de cursus vandaag niet afmaakt, ga je een volgende keer verder. Je hebt geen cursusboek nodig. Daarom is dit de goedkoopste en makkelijkste manier om aan je certificaat te komen. Na de cursus kan je je direct aanmelden voor het examen. 

Er zijn meer dan 20 locaties in Nederland waar je examen kunt doen. Klik op “Aankoop” en maak heel eenvoudig een account aan. Ga direct aan de slag.

Je kan afrekenen met iDEAL of een VVV-cadeaukaart.

Examentraining basiscertificaat marifoon

Heb je de cursus gevolgd, dan kan je je met oefenexamens extra voorbereiden op het examen.
De vragen in de oefenexamens zijn allemaal verschillend. De examenvragen zijn afkomstig van examens die wij zelf hebben afgenomen.
Als je een vraag fout beantwoort, dan volgt automatisch de uitleg ervan. Dus de oefenexamens zijn zeer leerzaam.

Veelgestelde vragen

Als je je marifoonexamen gaat doen moet je je goed voorbereiden. De makkelijkste manier is het volgen van de onlinecursus voor het Basis Certificaat Marifonie (BCM). Om jezelf extra te trainen kan je ook de oefenexamens maken.
Bij de oefenexamens, die je op deze site aantreft, wordt feedback gegeven op fout beantwoorde vragen. 
Omdat wij jarenlang zelf examen hebben afgenomen, kennen wij alle vragen die tot nu toe op het examen zijn gesteld.
De online oefenexamens zijn daarom up to date en worden telkens aangevuld. Door de feedback hoef je je niet te verdiepen in het cursusboek. Je wordt vanzelf bijgepraat door de feedback. Alle onderdelen van het examen komen uitgebreid aan de orde. Je kan ervan uitgaan dat: als je op het oefenexamen slaagt, sla je ook op het echte examen. 

In een marifoon is een zender ingebouwd. Voor een zender moet je een vergunning hebben anders zou iedereen zo maar een radiozendstation kunnen beginnen. Radioamateurs moeten een zendvergunning halen en moeten daarbij veel technische kennis voor opdoen. Gelukkig hoeft dat niet bij de marifoon. De marifoon (maritieme telefoon) wordt uitsluitend gebruikt voor maritieme toepassing en is vrijgesteld van vergunningen. Wel moet de marifoon geregistreerd staan en er moet iemand aan boord zijn die voldoende kennis heeft over het gebruik ervan. Er moet dus iemand aan boord zijn die zijn marifooncertificaat, zoals dat officieel heet, in zijn bezit heeft.
Zo moet je weten wat je wel en niet over de marifoon mag zeggen, je moet enig kennis hebben over de achterliggende techniek, zodat je eenvoudige storingen kan verhelpen. In noodsituaties moet je precies weten hoe je moet handelen. 
Een marifoon biedt meer veiligheid dan een mobieltje. Natuurlijk is de marifoon ook handige om een opening te vragen van een brug of als je met andere schepen of de havenmeester wil communiceren. Je kan in bepaalde vaargebieden actuele informatie opvragen. 

Voor de meeste marifoons is het Basis Certificaat Marifonie voldoende. 
Het marifoonexamen wordt afgenomen door het Agentschap Telecom, maar zal met ingang van 2022 worden overgenomen door het CBR. 
Op onze site vind je een onlinemarifooncursus die bestaat uit 30 korte lesjes van 1 tot 5 minuten leestijd. Elk lesje sluit af met een aantal vragen, welke ook op het examen kunnen worden gevraagd. Als je 70% of meer van de vragen goed hebt beantwoord, kan je door naar de volgende les. Op het examen moet je ook 70% van de vragen goed hebben. Als je je schouders eronder zet heb je de cursus in een dag klaar. Je hoeft natuurlijk niet alle lesjes op één avond te af te maken, je hebt twee maanden toegang tot de cursus en je gaat verder waar je gebleven was. Na de laatste les word je doorverwezen naar de site waar je je kan opgeven voor het examen. Als je wil, kan je de hele cursus meerdere keren volgen. Appeltje eitje zou ik zeggen. 

Er zijn twee certificaten: MARCOM A en MARCOM B.
De A slaat hier op het woord Algemeen en de B op Beperkt.

MARCOM A is bedoeld voor de zeevaart waar gebruik wordt gemaakt van zenders met grote vermogens en satellietverkeer enz. 
MARCOM B is voor de pleziervaart. Als je ook op zee gaat varen kan je een marifoon kopen waarop gebruik wordt gemaakt van DSC (Digital Selective Calling). In dat geval moet je examen afleggen in een extra module: GMDSS (Global Maritime Distress and Safety System). Daar zit ook een praktijkexamen aan verbonden.
MARCOM B is Basis Certificaat Marifonie + GMDSS-module.
Het Basis Certificaat Marifonie is voldoende voor een normale marifoon.